Go Norsk Friluftsliv to main content

Mat i naturen

Høsten er en flott tid for å ta elevene med ut og lage mat i naturen. Det å lage mat sammen ute i naturen gir et godt utgangspunkt for å lære elevene om allemannsretten, og spesielt retten til opphold og høsting.

Foto: Gard Eirik Arneberg / Vaffel og film
Foto: Gard Eirik Arneberg / Vaffel og film

Tenn bål

Høsten er en flott tid for bålkos. Det generelle bålforbudet, som går fra 15. april til 15. september, er opphevet og det blir kjøligere i luften.

På norskfriluftsliv.no får du gode tips til hvordan du får fyr på bålet, sommer som vinter.

Salten friluftsråd har laget noen korte filmer som vise deg hvordan du lager bålkubbe til å sette kaffekanna på. De har også en fin film som viser hvordan du kan koke vann på bål. Andre temaer er hvordan du lager en såkalt «elgbæsj», som brukes til opptenning, og hvordan du lager ei «kjerring» til å feste kaffekanna i.

Tre utfordringer med mat som tema

Her er forslag til tre ulike mat-utfordringer du kan gjøre sammen med elevene:

  1. Lag en rett der hovedingrediensen er noe dere høster i naturen.
  2. Lag en rett der ingrediensene er noe som kommer fra kommunen.
  3. Lag turmat i forbindelse med FN-dagen, med internasjonal vri.

Turmat fra hele verden

Hva med å lage turmat med en internasjonal vri? Norsk Friluftsliv driver prosjektet «Turmat fra hele verden».

Oppskrifter og tips til mat dere kan høste i naturen

Et siste tips: Hva med å prøve å lage en kokegrop? Her finner dere både framgangsmåte og tips til mat som egner seg å lage!