Go Norsk Friluftsliv to main content

Verdens gapahukdag

  1. september er gapahukens dag. Gapahuken er en kjempefin arena for uteundervisning i alle fag, og en naturlig plass å oppsøke for å være med på feiringen.
Foto: Sondre Formo Lindheim /AVIA Produksjon AS
Foto: Sondre Formo Lindheim /AVIA Produksjon AS

Det finnes mange gapahuker rundt om i Norge, som er satt opp av alt fra foreninger, lokale ildsjeler, skoler, eller av kommuner. De står ofte på naturlige samlingssteder, som er lett tilgjengelige.

Er du usikker på hvor det er gapahuk i nærheten av deg, finnes det flere nettsider og apper som har oversikt. Turportalene UT.no og godtur.no lar deg begge søke opp gapahuker og rasteplasser.

Er det ikke gapahuk i nærheten kan dere jo bygge en selv, enten med tau og presenning eller av materialer dere finner i skogen, her er det mye lærdom og samarbeid for elevene. 

Dersom man skal lage en permanent utemøteplass, trenger man sannsynligvis noe finansiering og dugnadshjelp. Det er flere steder man kan søke om midler, og dugnad er en fin måte å knytte sammen skole og nærmiljø (foresatte, orgsnisasjoner og friluftsråd).

Hvis man bygger en enkel gapahuk, kan den settes opp flere ganger. Det er mye kunnskap og samarbeid i det.

Ressurser for bygging av gapahuk:

Her har vi samlet ressurser om hvordan man bygger en gapahuk.

Samarbeidsoppgave:

Mange elever har ikke satt opp telt før, og det kan være fint å trene på sammen. Gjør det til en samarbeidsøvelse der en gruppe elever skal sette opp teltet på tid, uten å ha instruksjon. Når sitteplassen er klar, kan man lage bål og mat.

Bål og spennende bålmat:

Å lage mat sammen ute kan brukes i matematikk når man lærer om mengder. Lesing av oppskrifter er  en god måte for elevene å øke på sammensatte tekster. Bålet legger til rette for at elevene samarbeider og det er et fint samlingspunkt.

Tips til aktiviteter: